Valori

  1. Casnicie/Cuplu/Relatie “relatia pe care o vrei sa o ai cu persoana importanta pt tine”

Ce fel de persoana ti-ai dori cel mai mult sa fii in contextul unei relatii? Poate fi util sa te gandesti la anumite actiuni pe care ti-ai dori sa le faci, iar apoi sa folosesti asta pentru a descoperi motivele ce stau la baza unor astfel de actiuni. Care sunt aceste motive de baza?. Aici este vorba strict despre tine si nu despre un partener. Doar cum ai vrea sa fii tu si ce crezi ca e important.

  1. Calitatea de parinte

Gandeste-te ce inseamna pentru tine sa fii mama sau tata. Cum ai vrea sa fii in acest rol? Daca nu ai copii, poti totusi sa raspunzi la aceasta intrebare. Cum ai vrea sa fii, astfel incat sa sprijini pe altii in acest rol?

3.Relatii de familie (altele decat relatiile intime si calitatea de parinte )

Acest domeniu se refera la familie, nu la sotul sau sotia ta si nici la copii, ci la alte aspecte ale vietii de familie. Gandeste-te ce inseamna sa fii fiu sau fiica, unchi sau matusa, verisor, verisoara, bunic, bunica, sau ruda prin alianta. Cum ai vrea sa fie relatiile intre membrii familiei tale? Te poti gandi la asta in sens larg sau numai in ceea ce priveste familia ta restransa. Ce valori ai dori sa ilustreze viata ta in acest domeniu?

4.Prietenie/Relatii sociale

Prieteniile reprezinta un alt aspect al relatiilor personale care este important pentru cei mai multi oameni. Ce fel de prieten ai vrea sa fii? Gandeste-te la prietenul tau cel mai apropopiat si vezi daca poti stabili ce anume ai dori cel mai mult sa ilustreze viata ta, in ceea ce priveste prietenia.

5.Cariera/Serviciu

Munca si cariera sunt importante pentru cei mai multi dintre noi, deoarece la serviciu ne petrecem o mare parte din timp. Indiferent daca serviciul tau este unul modest sau unul foarte important, intrebarea referitoare la ce anume pretuiesti in acest domeniu ramane aceeasi. Ce fel de angajat ai dori cel mai mult sa fii? Ce ai vrea sa reprezinti prin munca ta? Ce vrei sa schimbi prin munca ta? Ce vrei sa schimbi prin munca ta?

6.Studii/Formare/Dezvoltare personala

Acest domeniu poate acoperi orice fel de activitate de invatare sau de dezvoltare personala. Studiile din cadrul scolii reprezinta un exemplu. Dar acest domeniu include si tot ce faci pentru a invata. Parcurgerea aceste carti poate fi un exemplu. Ce fel de discipol iti doresti sa fii?  Cum ai vrea sa te implici in acest domeniu al vietii tale?

7.Recreere/Timp liber

Recreerea, timpul liber si relaxarea sunt importante pentru cei mai multi dintre noi. Asa “ne incarcam bateriile”; adesea, acestea sunt momentele in care ne intalnim cu familia si cu prietenii. Gandeste-te la ce este important pentru tine, in ceea ce priveste hobby-urile, sportul, pasiunile, jocurile, concediile si alte forme de recreere. Ce ai vrea sa ilustreze viata ta in aceste domenii?

8.Spiritualitate

Prin spiritualitate, nu intelegem neaparat o forma organizate de religie, cu toate ca si aceasta poate fi, beneinteles, inclusa aici. Spiritualitatea include tot ce te ajuta sa simti ca esti  in legatura cu ceva superior tie, cu un sentiment de uimire si transcedenta in viata. Include credinta ta, practicile spirituale si religioase, precum si legatura ta cu ceilalti in acest domeniu. Cum ti-ai dori cel mai mult sa fie viata ta in aceasta privinta ?

9.Calitatea de cetatean

Cum ti-ai dori sa contribui la progresul societatii, ce fel de membru al comunitatii iti doresti sa fii? Ce fel de om iti doresti cu adevarat sa fiim in sfera sociala/politica/caritabila/comunitara ?

10.Sanatate/Stare de bine fizica

Suntem fiinte fizice si a avea grija de corpul si sanatatea noastra prin regimul alimentar, exercitiu fizic si alte practici in slujba sanatatii reprezinta un alt domeniu important. Cum ti-ai dori sa fie viata ta in acest domeniu?

 

Dr. Steven C. Hayes