Provocări

“Furtunile provoacă copacii să aibă rădăcini mai adânci” spune un proverb înțelept care, la prima vedere, pare a fi întru-totul adevărat. Însă, atunci când copacii suntem noi, sau cei dragi din jurul nostru, când factorul declanșator, furtuna, înseamnă problemele noastre cele mai puternice, cum privim și cum ne însușim această vorbă de duh?

De la cel mai mărunțel copil și până la adultul din floarea vârstei, fiecare dintre noi întâmpinăm “furtuni” care uneori ne învață, alteori ne doboară cu tot cu rădăcini. Atunci apar problemele și gândurile negative de orice fel care duc la dezvoltarea unor comportamente dăunătoare pentru noi înșine și, implicit, cei din jurul nostru care ne înconjoară zi de zi. Atunci, se întâmplă să pierdem încrederea în noi, să simțim că avem un nor cenușiu ce ne urmărește de-a lungul zilelor, nor care duce la acțiuni și rutini ce ne doboară treptat și ne șterg zâmbetul din suflet și de pe chip.

Ca orice ființă vie, ne dorim fericire, siguranță, dragoste și luptăm în fiecare zi pentru visele și dorințele noastre sub orice formă ar veni    acestea. Poate unii dintre noi muncim din greu și avem o viață profesională reușită, unii se retrag în viața simplă din natură, alții vor să călătorească cât îi țin puterile, alții sunt creativi și-și dezvoltă arta înnăscută. Indiferent de preocupare, problemele apar treptat în anumite momente din viață, unele trec cum vin, altele stagnează.

E important să ne dăm seama, în orice moment al vieții, că nu suntem singuri, că avem capacitatea de a reuși, de a avansa, de a triumfa, de a fi fericiți, că puterea stă în noi înșine și ne-o putem dezvolta cu exercițiu și răbdare, că oamenii dragi din jur, poate puțini dar buni, ne ajută dacă le cerem ajutor, că există alternative, terapii, stiluri de viață care odată însușite, devenim cea mai bună variantă a noastră ca om și ca suflet. Că furtuna va trece iar rădăcinile ne vor fi puternice, adânci, ca mai apoi, la următoarea furtună, aceasta va fi o simplă ploaie ce ne ajută să ne direcționăm şi mai sus spre Soare.

 

 

TAGS: ADOLESCENTI, ADULTI, ANXIETATE, BOALA, CLUJ, PSIHOTERAPEUT, CLUJ-NAPOCA,COGNITII NEGATIVE, COPII, DEPRESIA, DIVORT, DIAGNOSTICUL, EVENIMENTE STRESANTE, FACTORI PSIHICI, FACTORI PSIHOLOGICI, FACTORII PSIHICI, FURIA, LIPSA DE ENERGIE, LIPSA DE SPERANTA, MEMBRII FAMILIEI, NEGARE, NEGATIVE, NESIGURANTA, OBOSEALA, PREDISPOZITII GENETICE, PSIHOLOG, PSIHOTERAPEUT, PSIHOTERAPIE, SEDINTELE DE PSIHOTERAPIE, SENTIMENTE, SENTIMENTE NEGATIVE, STARI EMOTIONALE, STRESUL, TEAMA, TRISTETEA, TULBURAREA PSIHOSOMATICA, VINA