Ce este EMDR?

EMDR (Desensibilizarea și Reprocesarea prin mișcări oculare) este o psihoterapie care le permite oamenilor să se vindece de simptomele și suferințele emoționale rezultate în urma unor experiențe de viață dureroase sau traumatizante.

Terapia EMDR arată că mintea se poate vindeca de traumele psihologice la fel cum organismul se recuperează din traumatisme fizice. Când vă tăiați la mâna, corpul dvs. lucrează pentru a închide rana. Dacă un obiect străin sau o lovitură repetată irită rana, ea afectează și provoacă, din nou, durere. Odată ce elementul dăunător este eliminat, vindecarea reîncepe. 

Terapia EMDR demonstrează că o secvență similară de evenimente are loc odată cu procesele mentale. Dacă sistemul de procesare a evenimentelor este blocat sau dezechilibrat în urma unui eveniment perturbator, rana emoțională se manifestă și poate provoca suferințe intense. Odată ce blocajul este eliminat, vindecarea reîncepe. Folosind protocoalele și procedurile detaliate învățate în sesiunile de formare a terapiei EMDR, terapeuții ajută clienții să își activeze procesele naturale de vindecare.

Peste 30 de studii specializate cu rezultate pozitive au fost făcute pe baza terapiei EMDR. Unele studii au arătat că 84% -90% dintre victimele cu un singur eveniment traumatic nu mai au tulburare de stres posttraumatică după numai trei ședințe de 90 de minute. Un alt studiu, finanțat de HMO Kaiser Permanente, a descoperit că 100% dintre victimele cu traumatism unic și 77% din victimele cu traume multiple nu au mai prezentat diagnostic PTSD după doar șase ședințe a câte 50 de minute. 

Într-un alt studiu, 77% dintre veteranii de război au fost vindecati de PTSD în 12 sesiuni. Au existat numeroase cercetări de către organizații precum Asociația Americană de Psihiatrie, Organizația Mondială a Sănătății și Departamentul Apărării cu privire la terapia EMDR încât acum este recunoscută ca o formă eficientă de tratament împotriva traumelor și altor experiențe tulburătoare. Având în vedere recunoașterea la nivel mondial ca tratament eficient împotriva traumei, puteți vedea cu ușurință modul în care terapia EMDR este eficientă în tratarea amintirilor „de zi cu zi”, care sunt motivele pentru care oamenii au o stimă de sine scăzută, sentimente de neputință și alte probleme de natură emoțională sau psihică. Peste 100.000 de clinicieni din întreaga lume folosesc terapia si milioane de oameni au fost tratați cu succes în ultimii 25 de ani.

Terapia EMDR este un tratament împărțit în opt faze.

Mișcările ochilor (sau alte stimulări bilaterale) sunt necesare în timpul unei sesiuni. După ce terapeutul a stabilit ce amintire trebuie tratată, el cere clientului să țină în minte diferite aspecte ale acelui eveniment și să-și folosească ochii pentru a urmări mâna terapeutului în timp ce se deplasează înainte și înapoi pe câmpul vizual al clientului. Așa cum se întâmplă acest lucru cu mecanismele biologice implicate în timpul somnului somnul (REM), apar asocieri interne și clienții încep să proceseze memoria și sentimentele tulburătoare. În terapia EMDR de succes, sensul evenimentelor dureroase este transformat la nivel emoțional. De exemplu, o victimă a violului trece de la a simți groază și auto-dezgust la păstrarea fermă a gândului că, „Am supraviețuit și sunt puternic/ă.”

Spre deosebire de terapia clasică, ideile pe care clienții le obțin în urma terapiei EMDR rezultă nu atât din interpretarea clinicianului, ci din procesele intelectuale și emoționale accelerate ale clientului. Pacientul încheie terapia EMDR simțindu-se împuternicit chiar de experiențele care l-au traumatizat la momentul respectiv. Rănile lor s-au închis, ci au fost transformate. 

Ca rezultat natural al procesului terapeutic EMDR, gândurile, sentimentele și comportamentul clienților sunt toate indicatoare solide ale sănătății și rezoluției emoționale. Efectul net este că clienții încheie terapia EMDR simțindu-se împuternicită chiar de experiențele care le-au decăzut odată. Rănile lor nu s-au închis doar, ci s-au transformat. Ca rezultat natural al procesului terapeutic EMDR, gândurile, sentimentele și comportamentul clienților sunt toate indicatoare solide ale sănătății și rezoluției emoționale – toate fără a vorbi în detaliu sau a face teme folosite în alte terapii.

Descrierea tratamentului:

Terapia EMDR combină diferite elemente pentru a maximiza efectele tratamentului. O descriere completă a teoriei, secvenței tratamentului și a cercetărilor privind protocoalele și mecanismele active poate fi găsite în F. Shapiro (2001). Desensibilizarea și reprocesarea mișcărilor ochilor: Principii de bază, protocoale și proceduri (ediția a doua) New York: Guilford Press.

Terapia EMDR implică atenția asupra a trei perioade de timp: trecutul, prezentul și viitorul. Se acordă atenție amintirilor tulburătoare și evenimentelor conexe. De asemenea, se acordă atenție situațiilor actuale care provoacă stress, dezvoltării abilităților și atitudinilor necesare pentru acțiunile viitoare pozitive. Prin terapia EMDR, aceste articole sunt abordate folosind o abordare de tratament în opt faze.

Faza 1:   Prima fază este o sesiune de istorie. Terapeutul evaluează pregătirea clientului și elaborează un plan de tratament. Clientul și terapeutul identifică țintele posibile pentru procesarea EMDR. Acestea includ amintirile dureroase și situațiile actuale care provoacă stres emoțional. Alte ținte pot include incidente conexe din trecut. Se pune accent pe dezvoltarea abilităților și comportamentelor specifice care vor fi necesare de client în situații viitoare.

Procesarea inițială a EMDR poate fi îndreptată către evenimente din copilărie, mai degrabă decât către factorii de stres de la adulți. Clienții capătă, în general, cunoștințe despre situațiile lor, stresul emoțional se diminuează și încep să-și schimbe comportamentele. Durata tratamentului depinde de numărul de traume și de vârsta de debut a PTSD. În general, cei cu traumatism de caz singular pot fi tratați cu succes în mai puțin de 5 ore. Mai multe victime de traumatisme pot necesita un timp mai lung de tratament.

Faza 2:   În timpul celei de-a doua faze de tratament, terapeutul se asigură că pacientul are mai multe moduri diferite de a gestiona stresul emoțional. Terapeutul poate învăța clientul o varietate de imagini și tehnici de reducere a stresului pe care clientul le poate folosi în timpul și între sesiuni. Un obiectiv al terapiei EMDR este de a produce o schimbare rapidă și eficientă în timp ce clientul își menține echilibrul în timpul și între sesiuni.

Fazele 3-6:   În fazele trei până la șase, o țintă este identificată și procesată folosind procedurile de terapie EMDR. Acestea implică clientul identificând trei lucruri:
1. Imaginea vizuală vie legată de memorie.
2. O credință negativă despre sine.
3. Emoții și senzații corporale.

În plus, clientul identifică un aspect pozitiv. Terapeutul ajută clientul să aprecieze unf actor pozitiv, precum și intensitatea emoțiilor negative. După aceasta, clientul este instruit să se concentreze asupra imaginii, gândirii negative și a senzațiilor corpului în timp ce se angajează simultan în procesarea EMDR folosind seturi de stimulare bilaterală. Aceste seturi pot include mișcări ale ochilor, apăsări sau tonuri. Tipul și lungimea acestor seturi sunt diferite pentru fiecare client. În acest moment, clientul EMDR este instruit să observe doar orice se întâmplă spontan.

După fiecare set de stimulare, clinicianul instruiește clientul să-și lase mintea să se golească și să observe orice gând, sentiment, imagine, memorie sau senzație îi vin în minte. În funcție de raportul clientului, clinicianul va alege următorul punct de atenție. Aceste seturi repetate cu atenție focalizată direcționată apar de mai multe ori pe parcursul ședinței. Dacă clientul este tulburat sau are dificultăți în progres, terapeutul urmează procedurile stabilite pentru a-l ajuta pe client să revină pe cale.

Atunci când clientul nu raportează nicio suferință legată de memoria vizată, i se cere să se gândească la afirmația pozitivă care a fost identificată la începutul sesiunii. În acest moment, clientul poate ajusta convingerea pozitivă, dacă este necesar, și apoi se poate concentra asupra acesteia în timpul următorului set de terapie.

Faza 7:   În faza a șaptea, închiderea, terapeutul solicită clientului să țină un jurnal în timpul săptămânii. Jurnalul ar trebui să documenteze orice gând sau stare care ar putea apărea. Servește pentru a aminti clientului activitățile de auto-calmare care au fost realizate în faza a doua.

Faza 8:   Următoarea sesiune începe cu faza opt. Faza opt constă în examinarea progreselor înregistrate până acum. Tratamentul EMDR procesează toate evenimentele istorice conexe, incidentele curente care provoacă primejdie și evenimentele viitoare care vor necesita răspunsuri diverse.