Bacteriile ascunse în pământ ar putea preveni tulburările de anxietate

Rezumat: Acidul hexadecenoic 10 (Z), un acid gras care se găsește în bacteria pe bază de sol Mycobacterium vaccae, interacționează cu celulele imune pentru a inhiba căile care antrenează inflamația și crește rezistența la stres. Cercetătorii spun că rezultatele ne-ar putea aduce cu un pas mai aproape de dezvoltarea unui „vaccin antistres” bazat pe microbi.

Sursa: Universitatea din Colorado Boulder

La treizeci de ani după ce oamenii de știință au inventat termenul „ipoteză de igienă” pentru a sugera că o expunere crescută la microorganisme ar putea fi benefică sănătăţii, cercetătorii de la Universitatea din Colorado Boulder au identificat o grăsime antiinflamatoare într-o bacterie care există în pământ.

Descoperirea, publicată luni în revista Psychopharmacology, poate explica cel puțin parțial modul în care bacteriile, Mycobacterium vaccae , inhibă tulburările legate de stres. De asemenea, aduce cercetătorii cu un pas mai aproape de dezvoltarea unui „vaccin contra stresului” bazat pe microbi.

„Credem că există un mix special care determină efectele de protecție în această bacterie, iar această grăsime este unul dintre ingredientele principale din acel mix”, a declarat autorul principal și profesorul de fiziologie integratoare, Christopher Lowry.

Omul de știință britanic David Strachan a propus pentru prima dată controversata „ipoteză de igienă” în 1989, sugerând că în lumea noastră modernă și sterilă, lipsa de expunere la microorganisme în copilărie duce la sisteme imunitare deficitare și la rate mai mari de alergii și astm.

De atunci, cercetătorii au perfecționat această teorie, sugerând că nu este vorba despre lipsa de expunere la germenii cauzatori de boli, ci mai degrabă la „prietenii bătrâni” – microbi benefici din sol și din mediu – și că sănătatea mintală este si ea afectată.

„Ideea este că, pe măsură ce oamenii s-au îndepărtat de fermele și de munca agricolă sau de statutul de vânător-culegător şi s-au mutat în orașe, ei au pierdut contactul cu organismele care ajută la reglarea sistemului nostru imunitar şi la suprimarea inflamației necorespunzătoare”, a spus Lowry, care preferă expresiile „ ipoteza prietenilor vechi” sau „efectul de fermă”. Acest lucru ne-a expus unui risc mai mare pentru boli inflamatorii și tulburări psihiatrice legate de stres.

Lowry a publicat numeroase studii care demonstrează o legătură între expunerea la bacterii sănătoase și sănătatea mintală.

Unul a arătat că unii copii crescuți într-un mediu rural, înconjurat de animale și praf încărcat de bacterii, cresc cu sisteme imunitare mai rezistente la stres şi pot avea un risc mai mic de boli mintale decât locuitorii orașului fără animale de companie.

Alții au arătat că atunci când o anumită bacterie, Mycobacterium vaccae, este injectată în rozătoare, modifică comportamentul animalelor într-un mod similar cu cel al antidepresivelor și are efecte anti-inflamatorii de lungă durată asupra creierului. Studiile sugerează că inflamația exagerată crește riscul de tulburări legate de traume și de stres, cum ar fi tulburarea de stres posttraumatică (PTSD).

Un studiu recent a lui Lowry, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences in 2017, a arătat că injecțiile cu M. vaccae înainte de un eveniment stresant ar putea preveni un sindrom „PTSD” la șoareci, eliminând colita indusă de stres și face animalele să acționeze mai puțin anxioase atunci când au parte din nou de stres.

„Știam că funcționează, dar nu știam de ce”, a spus Lowry. „Această nouă lucrare ajută la clarificarea acestui lucru.”

Pentru noul studiu, Lowry și echipa sa au identificat, izolat și sintetizat chimic un nou lipid sau acid gras, numit 10 (Z) -hexadecenoic acid găsit în Mycobacterium vaccae și a utilizat tehnici de secvențiere de generație noua pentru a studia modul în care a interacționat cu macrofagele, sau celule imune, când celulele au fost stimulate.

Ei au descoperit că în interiorul celulelor, lipida acționa ca o cheie într-un blocaj, legându-se de un receptor specific, receptor activat cu proliferator peroxisom (PPAR) și inhibând o serie de căi cheie care conduc inflamația. Ei au descoperit, de asemenea, că atunci când celulele au fost tratate în prealabil cu lipida, acestea erau mai rezistente la inflamații atunci când sunt stimulate.

“Se pare că aceste bacterii cu care am co-evoluat au un as în mânecă”, a spus Lowry. „Când sunt preluate de celulele imune, ele eliberează aceste lipide care se leagă de acest receptor și închid cascada inflamatorie”.

Lowry s-a gândit de mult să dezvolte un „vaccin împotriva stresului” de la M. vaccae , care ar putea fi acordat primilor respondenți, soldaților și altora în locuri de muncă cu stres ridicat pentru a-i ajuta să combată daunele psihologice ale stresului.

„Acesta este un pas înainte înainte pentru noi, deoarece identifică o componentă activă a bacteriilor și receptorul pentru această componentă activă din gazdă”, a spus el.

Simpla cunoaștere a mecanismului de acțiune prin care M. vaccae obține beneficii ar putea crește încrederea în el ca potențial terapeutic. Şi dacă alte studii arată că noua grăsime are efecte terapeutice, acea molecula ar putea deveni o ţintă pentru dezvoltarea de medicamente, a spus el.

Acest lucru arată un bărbat cu mâinile murdare

Imaginea este preluată de la Universitatea din Colorado, din comunicatul de presă Boulder.

În general, studiul oferă dovezi suplimentare că „vechii noștri prieteni” au multe de oferit.

„Este doar o tulpină dintr-un singur tip de bacterie care se găsește în sol, dar există milioane de alte tulpini în soluri”, a spus Lowry. „Începem doar să vedem vârful aisbergului în ceea ce privește identificarea mecanismelor prin care au evoluat pentru a ne menține sănătoși. Ar trebui să fim toţi uimiţi. “