anxietate

Anxietatea

Prezentare generală

Anxietatea este răspunsul natural al corpului dvs. la stres. Este un sentiment de frică sau de teamă despre ce urmează să vină. Prima zi de școală, susţinerea unui interviu de angajare sau ținând un discurs, poate determina majoritatea oamenilor să simtă teamă și tensiune nervoasă.
Dar dacă senzația de anxietate este extremă, durează mai mult de șase luni și interferează cu viața ta, poți avea o tulburare de anxietate.

Ce sunt tulburările de anxietate?

Este normal să vă simțiți nerăbdători să vă deplasați într-un loc nou, să începeți un nou loc de muncă sau să susţineţi un examen. Acest tip de anxietate este neplăcut, dar vă poate motiva să lucrați mai mult și să faceți o treabă mai bună. O anxietate obișnuită este un sentiment care vine și pleacă, dar nu interferează cu viața de zi cu zi.

În cazul unei tulburări de anxietate, sentimentul de teamă poate fi cu tine tot timpul. Este intensă și, uneori, haotică.

Acest tip de anxietate vă poate face să încetați să faceți lucrurile pe care le bucurați. În cazuri extreme, vă poate împiedica să intrați într-un lift, să traversați strada sau chiar să părăsiți casa. Dacă este lăsată netratată, anxietatea se va înrăutăți.

Tulburările de anxietate sunt cea mai comună formă de tulburare emoțională și poate afecta pe oricine, la orice vârstă. Potrivit Asociației Americane de Psihiatrie, femeile sunt mult mai probabil decât bărbații să fie diagnosticați cu o tulburare de anxietate.

Care sunt tipurile de tulburări de anxietate?

Anxietatea este o parte esențială a mai multor tulburări diferite. Acestea includ:

– tulburare de panică: persoana se confruntă cu atacuri de panică recurente la momente neașteptate. O persoană cu tulburare de panică poate trăi cu teamă de următorul atac;
– fobie: teama excesivă față de un anumit obiect, situație sau activitate
tulburare de anxietate socială: teama extremă de a fi judecat de alții în situații sociale;
– tulburare obsesiv-compulsivă: gânduri recurente iraționale care vă fac să efectuați comportamente specifice, repetate;
– tulburarea de anxietate de separare: teama de a fi departe de casă sau de cei dragi;
– tulburare de anxietate de boală: anxietate despre sănătatea dumneavoastră (denumită si ipohondrie);
– stres post-traumatic (PTSD): anxietate după un eveniment traumatic.

Care sunt simptomele de anxietate?
Anxietatea se simte diferit în funcție de persoana care se confruntă cu aceasta. Sentimentele pot varia de la fluturi în stomac la o inimă ce bate cu rapiditate. S-ar putea să vă simțiți în afara controlului, ca și cum ar fi o decuplare între minte și corp.

Alte modalități prin care oamenii se confruntă cu anxietatea sunt coșmarurile, atacurile de panică și gândurile dureroase sau amintirile pe care nu le puteți controla. S-ar putea să aveți un sentiment general de teamă și îngrijorare, sau vă puteți teme de un anumit loc sau eveniment.

Simptomele anxietății generale includ:

– creșterea frecvenței cardiace;
– respirație rapidă;
– nelinişte;
– probleme de concentrare;
– insomnie.

Simptomele dvs. de anxietate ar putea fi complet diferite de cele ale altcuiva. De aceea este important să cunoașteți toate căile prin care se poate prezenta anxietatea. Citiți despre numeroasele tipuri de simptome de anxietate pe care le-ați putea întâmpina.

Care sunt tratamentele pentru anxietate?

Odată ce ați fost diagnosticat cu anxietate, puteți explora opțiunile de tratament împreună cu un specialist. Pentru unii oameni, tratamentul medical nu este necesar. Modificările stilului de viață pot fi suficiente pentru a face față simptomelor.

În cazuri moderate sau severe, totuși, tratamentul vă poate ajuta să depășiți simptomele și apoi sa faceti psihoterapie.

Tratamentul pentru anxietate se încadrează în două categorii: psihoterapia și medicamentele. Întâlnirea cu un terapeut sau psiholog vă poate ajuta să învețați tehnici și strategii pentru a face față anxietății atunci când se întâmplă.

Ce remedii naturale sunt folosite pentru anxietate?

Modificările stilului de viață pot fi o modalitate eficientă de a elibera o parte din stresul și anxietatea din fiecare zi. “Remediile” naturale constau în îngrijirea corpului, participarea la activități sănătoase și eliminarea celor nesănătoase.

Acestea includ:

– odihna suficientă;
– meditaţia;
– exerciţiile fizice şi viața activă;
– o dietă sănătoasă;
– evitarea alcoolul;
– evitarea cofeinei;
– renunțarea la fumat.

Anxietatea și depresia

Dacă aveți o tulburare de anxietate, este posibil să fiți si deprimat. În timp ce anxietatea și depresia pot să apară separat, nu este neobișnuit ca aceste tulburări de sănătate mintală să apară împreună.

Anxietatea poate fi un simptom al depresiei clinice sau majore. De asemenea, agravarea simptomelor depresiei pot fi declanșate de o tulburare de anxietate.

Simptomele ambelor afecțiuni pot fi gestionate cu multe dintre aceleași tratamente: psihoterapia, medicamentele și schimbările stilului de viață.

Anxietatea și alcoolul

Unii oameni cu tulburări de anxietate sfârșesc să abuzeze de alcool sau alte medicamente într-un efort de a se simți mai bine în mod regulat. Acest lucru poate crea dependență!
Poate fi necesară tratarea unei probleme de alcool sau droguri înainte ca anxietatea să poată fi abordată. Utilizarea cronică sau pe termen lung poate, în cele din urmă, să facă starea mai gravă.

Tulburările de anxietate pot fi tratate cu medicație, psihoterapie sau o combinație a celor două. Unii oameni care au o tulburare ușoară de anxietate sau o teamă de ceva ce pot evita cu ușurință, decid să trăiască cu această afecțiune și să nu caute tratament.

Este important să înțelegeți că tulburările de anxietate pot fi tratate, chiar și în cazuri grave. Puteți învăța să o gestionați și să trăiți o viață sănătoasă și fericită.

 

 

 

 

TAGS: ADOLESCENTI, ADULTI, ANXIETATE, BOALA, CLUJ, PSIHOTERAPEUT, CLUJ-NAPOCA,COGNITII NEGATIVE, COPII, DEPRESIA, DIVORT, DIAGNOSTICUL, EVENIMENTE STRESANTE, FACTORI PSIHICI, FACTORI PSIHOLOGICI, FACTORII PSIHICI, FURIA, LIPSA DE ENERGIE, LIPSA DE SPERANTA, MEMBRII FAMILIEI, NEGARE, NEGATIVE, NESIGURANTA, OBOSEALA, PREDISPOZITII GENETICE, PSIHOLOG, PSIHOTERAPEUT, PSIHOTERAPIE, SEDINTELE DE PSIHOTERAPIE, SENTIMENTE, SENTIMENTE NEGATIVE, STARI EMOTIONALE, STRESUL, TEAMA, TRISTETEA, TULBURAREA PSIHOSOMATICA, VINA