Depresia la adolescenți

Depresia la adolescenți

Nu este neobișnuit ca tinerii să experimenteze  stari de depresie sau de anxietate ocazional. Adolescența este întotdeauna o perioada neliniștita, cu multe schimbări fizice, emoționale, psihologice și sociale care însoțesc acest stadiu al vieții.

 

Provocările academice, sociale sau familiale nerealiste pot crea un sentiment puternic de respingere și pot duce la o dezamăgire profundă. Când lucrurile nu merg bine la școală sau la domiciliu, adolescenții reacționează adesea. Mulți tineri consideră că viața nu este corectă sau că lucrurile “nu merg niciodată în cale”. Ei se simt “stresați” și confundați. Pentru a face lucrurile mai rele, adolescenții sunt bombardați de mesaje conflictuale de la părinți, prieteni și societate. Adolescenții de astăzi văd mai mult din ceea ce are de oferit viața – atât bună, cât și proastă – la televiziune, la școală, în reviste și pe Internet. Aceștia sunt, de asemenea, obligați să învețe despre amenințarea cu SIDA, chiar dacă nu sunt activi sexual sau folosesc droguri.

 

Adolescenții au nevoie de orientare mai mult decât oricând pentru a înțelege toate schimbările emoționale și fizice pe care le întâmpină. Atunci când starea de spirit a adolescenților întrerupe capacitatea lor de a funcționa pe o bază zilnică, poate indica o tulburare emoțională sau psihică gravă care necesită atenție – depresia adolescentă. Părinții sau îngrijitorii trebuie să ia măsuri.

 

Confruntarea cu presiunile adolescentului

Când adolescenții se simt în jos, există modalități prin care pot face față acestor sentimente pentru a evita depresia gravă. Toate aceste sugestii ajută la dezvoltarea unui sentiment de acceptare și de apartenență care este atât de important pentru adolescenți.

 

Încercați să faceți noi prieteni. Relațiile sănătoase cu colegii sunt esențiale pentru respectul de sine al adolescenților și oferă o importantă piață socială.

Participați la activități sportive, de serviciu, școlare sau hobby-uri. Starea ocupată ajută adolescenții să se concentreze mai degrabă pe activități pozitive decât pe sentimente sau comportamente negative.

Alăturați-vă organizațiilor care oferă programe pentru tineri. Programele speciale adaptate nevoilor adolescenților contribuie la dezvoltarea unor interese suplimentare.

Adresați-vă unui adult de încredere pentru ajutor. Când problemele sunt prea multe pentru a face față singure, adolescenții nu trebuie să se teamă să ceară ajutor.

Dar uneori, în ciuda eforturilor celor mai buni, adolescenții devin deprimați. Mulți factori pot contribui la depresie. Studiile arată că unii deprimați au prea multe sau prea puține substanțe chimice din creier. De asemenea, un istoric familial al depresiei poate crește riscul apariției depresiei. Alți factori care pot contribui la depresie sunt evenimentele de viață dificile (cum ar fi moartea sau divorțul), efectele secundare ale unor medicamente și modelele de gândire negativă.

 

Recunoscând depresia adolescentă

Depresia adolescentă crește în mod alarmant. Studiile recente indică faptul că cel puțin unul din cinci adolescenți suferă de depresie clinică. Aceasta este o problemă serioasă care solicită un tratament prompt și adecvat. Depresia poate lua mai multe forme, inclusiv tulburarea bipolară (denumită în mod formal mania-depresie), care este o afecțiune care alternate între perioadele de euforie și depresie.

 

Depresia poate fi dificil de diagnosticat la adolescenți deoarece adulții se pot aștepta ca adolescenții să acționeze prost. De asemenea, adolescenții nu înțeleg sau nu isi exprimă foarte bine sentimentele lor. Este posibil ca aceștia să nu fie conștienți de simptomele depresiei și să nu caute ajutor.

 

Aceste simptome pot indica depresie, în special atunci când durează mai mult de două săptămâni:

 

Performanță slabă la școală

Retragerea de la prieteni și activități

Tristețe și lipsă de speranță

Lipsa entuziasmului, a energiei sau a motivației

Furie și furie

Reacționarea excesivă la critici

Sentimente de a nu fi în măsură să satisfacă idealurile

Slaba de sine slabă sau vină

Indecizie, lipsa de concentrare sau de uitare

Neliniște și agitație

Modificări ale tiparelor de mâncare sau de dormit

Abuz de substante

Probleme cu autoritatea

Gânduri sau acțiuni sinucidere

Adolescentii pot experimenta cu droguri sau alcool sau se p[ot angaja in promiscuitati sexuale pentru a evita sentimentele de depresie. De asemenea, adolescenții își pot exprima depresia prin comportamente ostile, agresive, de asumare a riscurilor. Dar astfel de comportamente duc doar la noi probleme, la niveluri mai profunde ale depresiei și la distrugerea relațiilor cu prietenii, familia, forțele de ordine sau oficialii școlii.

 

Tratarea depresiei adolescenților

Este extrem de important ca adolescenții deprimați să beneficieze de un tratament prompt și profesional.

 

Depresia este gravă și, dacă este lăsată netratată, se poate înrăutăți până la a deveni amenințătoare pentru viață. Dacă adolescenții deprimați refuză tratamentul, poate fi necesar ca membrii familiei sau alți adulți interesați să solicite sfaturi profesionale.

 

Terapia poate ajuta adolescenții să înțeleagă de ce sunt deprimați și să învețe cum să facă față situațiilor stresante. În funcție de situație, tratamentul poate consta în consiliere individuală, de grup sau de familie. Medicamentele care pot fi prescrise de un psihiatru pot fi necesare pentru a ajuta adolescenții să se simtă mai bine.

 

Unele dintre cele mai frecvente și eficiente modalități de tratare a depresiei la adolescenți sunt:

 

Psihoterapia oferă adolescenților posibilitatea de a explora evenimente și sentimente care le sunt dureroase sau tulburatoare. Psihoterapia îi învață, de asemenea, abilitățile de coping.

Terapia cognitiv-comportamentală ajută tinerii să schimbe modele negative de gândire și comportament.

Terapia interpersonală se concentrează asupra modului de a dezvolta relații mai sănătoase la domiciliu și la școală.

Medicatia amelioreaza unele simptome de depresie si este adesea prescris impreuna cu terapia.

Când adolescenții deprimați recunosc nevoia de ajutor, ei au făcut un pas important către recuperare. Cu toate acestea, rețineți că puțini adolescenți caută ajutor singuri. Pot avea nevoie de încurajare de la prietenii lor și de sprijinul adulților în cauză să caute ajutor și să urmeze recomandările de tratament.

 

Confruntarea cu pericolul suicidului la adolescenta

Uneori adolescenții se simt atât de deprimați încât consideră că își pun capăt vieții.

Rata de sinucidere pentru acest grup de vârstă sa triplat aproape de la 1960, ceea ce a făcut-o a treia cauză principală de deces la adolescenți și cea de-a doua cauză principală de deces în rândul tinerilor din colegiu.

Studiile arată că încercările de sinucidere în rândul tinerilor se pot baza pe problemele de lungă durată declanșate de un anumit eveniment. Adolescenții suicidari pot considera o situație temporară ca o condiție permanentă. Sentimentele de mânie și resentimente combinate cu vina exagerată pot duce la acte impulsive, autodistructive.

 

Recunoașterea semnelor de avertizare

Patru din cinci adolescenți care au încercat sa se sinucida au dat avertismente clare. Acordați atenție acestor semne de avertizare:

 

Amenintari cu suicid, directe și indirecte

Obsesii despre moarte

Poezii, eseuri și desene care se referă la moarte

Schimbarea dramatică a personalității sau a aspectului

Un comportament irațional, bizar

Senzație de vinovăție, rușine sau respingere

Au schimbat obiceiurile de mâncare sau somn

Declinarea severă a performanțelor școlare

TINE MINTE!!! Aceste semne de avertizare trebuie luate în serios. Obțineți imediat ajutor. Îngrijirea și sprijinul pot salva o viață tânără.

Ajutând adolescenții suicidari

Oferiți ajutor și ascultați. Încurajați adolescenții deprimați să vorbească despre sentimentele lor. Crede în instinctele tale. Dacă se pare că situația poate fi gravă, căutați ajutor prompt

Fiți atenți să vorbiți despre sinucidere. Adresați întrebări directe și nu vă fie teamă de discuții sincere. Tăcerea  poate fi mortală!

Căutați ajutor profesional. Este esențial să solicitați sfaturi de la un specialist în domeniul sănătății mintale care are experiență în ajutorul adolescenților deprimați. De asemenea, adulți cheie în alertă în viața adolescentului – familie, prieteni și profesori.

Privind spre viitor

Atunci când adolescenții sunt deprimați, au un timp greu de crezut că perspectiva lor se poate îmbunătăți. Dar tratamentul profesional poate avea un impact dramatic asupra vieții lor. Poate să le readucă înapoi și să le aducă speranțe pentru viitor.

 

 

 

TAGS: ADOLESCENTI, ADULTI, ANXIETATE, BOALA, CLUJ, PSIHOTERAPEUT, CLUJ-NAPOCA,COGNITII NEGATIVE, COPII, DEPRESIA, DIVORT, DIAGNOSTICUL, EVENIMENTE STRESANTE, FACTORI PSIHICI, FACTORI PSIHOLOGICI, FACTORII PSIHICI, FURIA, LIPSA DE ENERGIE, LIPSA DE SPERANTA, MEMBRII FAMILIEI, NEGARE, NEGATIVE, NESIGURANTA, OBOSEALA, PREDISPOZITII GENETICE, PSIHOLOG, PSIHOTERAPEUT, PSIHOTERAPIE, SEDINTELE DE PSIHOTERAPIE, SENTIMENTE, SENTIMENTE NEGATIVE, STARI EMOTIONALE, STRESUL, TEAMA, TRISTETEA, TULBURAREA PSIHOSOMATICA, VINA